fbpx
Разсадник Манчеви

9 Вида Туи и информация за тях

Ние от Разсадник Манчеви предлагаме 9 вида туи готови за засаждане. Може да прочетете за всяка от тях по-подробно и да направите правилния избор. Различават се по форма, цвят, височина и предназначение, но качеството при всички е еднакво високо.

1.) ИЗТОЧНА ТУЯ АУРЕА НАНА

туя джудже/ до 1,5 м височина / бавнорастяща

ТУЯ АУРЕА НАНА е туя джудже е с гъcтa кopoнa cъc злaтиcтoжълт цвят, достига височина до 1,5м. Бавнорастяща. Подходяща е за скалните кътове (алпинеуми), за ниски живи плетове и за засаждане в кашпи. Не е претентциозен към почвата и климатичните условия. Понася отлично ниските температури. Компактната му форма го прави отличен единичен храст. Обича слънце, добре дренирана почва и умерено поливане.


2.) ЗАПАДНА ТУЯ TINE TIM

туя джудже/ до 10-15 см диаметър / бавнорастяща / кълбовидна

Tine Tim e кълбовидна, вечно зелена, бавнорастяща туя с гъсти, наситено зелени листа и овална форма на короната. Красивата форма на Tine Tim се поддържа лесно, почти не се нуждае от подстригване, необходимо е само да се подрязват връхчетата, за да се сгъстява топката. Tini Tim e студоустойчив, невзискателен към почвените условия вид. Полива се умерено. Подходящ е за оформяне на бордюри и алей, използва се за скални кътове и нислки живи плетове. Достига 10-15см. в диаметър.

Предлага ме я в саксия.


3.)ЗАПАДНА ТУЯ РЕЙНГОЛД

туя джудже/ до 1 м диаметър / бавнорастяща / овална форма

Западната туя Рейнголд има овална форма и много атркативен златен цвят, който става бронзов през есента и зимата. Този вид туя – джудже е бавно растящ, студоустойчив, въпреки че не обича студения вятър. Понася замърсяването в градската среда, така че е подходяща за заведения и озеленяване в градска среда. Rheingold обича влажни почви и е нетолерантен към засушаването. Западната туя Рейнголд може да бъде чудесен акцент във вашата градина или да я създадете групови насаждения с нея. Използва се често в алпинеуми. Досига до 1,5 м. височина и околко 1м в диаметър.

Предлага ме я в саксия.


4.) ЗАПАДНА ТУЯ „GOLDEN GLOBE“

туя джудже/ бавнорастяща / овална форма

ЗАПАДНА ТУЯ „GOLDEN GLOBE“ е бавно растяща туя, изключително издръжлива, с атрактивни ярки златисто жълти листа. Поради бавния си растеж почти няма нужда от подрязване. Понася слънчеви места, както и такива с рядка сянка, и всички добре дренирани почви. Подходящо за алпимеуми, бордюри или единичен акцент във всяка градина.


5.) ЗАПАДНА ТУЯ СМАРАГД

издръжлива / лесна за отглеждане / до 5 метра височина / висок жив плет

туя смарагд от разсадник Манчеви

Смарагдът е вечнозелено растение с пирамидална форма и тъмнозелен цвят. Лесно се поддържа с подрязване. Издържа на ниски температури.  Растението е сред най-популярните растения за изграждане на живи плетове. Достига височина до около 4,5 – 5 метра и ширина до 1,5 метра. Смарагдовата туя не е претенциозна към почвата, предпочита слънчеви места.


6.) ЗАПАДНА ТУЯ ГЛОБОЗА

кълбовидна форма / лесна за отглеждане / висок жив плет

Западна туя Глобоза е вечнозелено растение с кълбовидна форма, самооформящо се. Издържа на засушаване и ниски температури. Максималната височина се определя чрез подрязване.


7.) ЗАПАДНА ТУЯ „DANICA“

кълбовидна форма / лесна за отглеждане /туя джудже / до 50см. в диаметър

Западна Туя Даника е туя джудже с кълбовидна форма. Тя е много гъста и има ярко зелен цвят. Туя Даника достига до 50 см в диаметър. Расте бавно и почти няма нужда от оформяне. Издържа на застудяване. Подходяща за оформяне на алпинеуми и рокарии.


8.) ЗАПАДНА ТУЯ „FASTIGIATA“

издръжлива / лесна за отглеждане / до 9 метра височина / висок жив плет/ пирамидална форма

Западна туя Фастигиата предпочита слънчеви до полусенчести места. Препоръчително е почвата да се поддържа влажна, но може да издържи и на засушаване. Туя Фастигиата се развива добре в кисели, неутрални или слабо алкални почви. Фастигиатата е много издръжливо на минусови температури растение (-40C), както и на болести. Западна туя Фастигиата е добър избор за засаждане на живи плетове, но може да се използва и като единично растение или в група. Тя расте в пирамидална форма и има тъмнозелен цвят. Достигне до 8-9 м височина и до 2,5 м на ширина.


9.)ЗАПАДНА ТУЯ БРАБАНТ

издръжлива / лесна за отглеждане / до 4 метра височина / висок жив плет/ бързорастяща

Западна туя Брабант е бързорастящо, вечнозелено, иглолистно растение от семейството на кипаристите. Нараства с до 40см на година. Издържа на застудяване и бързо се приспособява към нови условия. Предпочита мокри и песъчливи почви. Средно живее около 40 години.

Туя Брабант достига до около 3,5 м – 4, 0 м височина. Понася добре подрязване. Има конусовидна форма и светлозелен цвят, като структурата на короната е по-рехава от тази на растенията от групата на Смарагдите.

Много подходящ избор за изграждане на живи плетове, подходящ за градска среда.


Ако имате нужда от допълнителна помощ при избора на туя за вашия двор, градина, жив плет, скален кът или алея, може да се свържете с екипа на Разсадник Манчеви.

Споделете поста:

Facebook
Twitter
Email