fbpx
Разсадник Манчеви

Видове растения

Нежни градински теменужки на двора или терасата

Красота на пеперуди и ухание на свежест, какво друго трябва да знаете, за да ви се доиска да притежавате няколко сандъчета с теменужки?

Нежни, ароматни, пъстри

Сигурни сме, че вече събудихме желанието ви, а сега ще ви разкажем малко повече за градинските теменужки, за да изберете подходящо място, саксия или да създадете цяла композиция с тези нежни, пъстроцветни, ароматни създания.

Градинските теменужки по нашите ширини се отглеждат като двугодишни растения, цъфтят през пролетта и есента. Студоустойчиви и сенкоустойчиви, като трябва да се има предвид, че при твърде ниски температури могат да замръзнат и при продължително време на сянка цветовете им избледняват.

Предпочитат слънчеви места с плодородни, влажни почви. Необходимо е да се внимава да не се преполиват или засушават за дълго време. Добре е по време на цъфтежа да на наторяват през интервал от две седмици с минерални торове богати на азот, калий, фософор и микроелементи.

Почвата, която е подходяща за засаждане на градинските теменужки е градинска пръст богата на хумус и хранителни вещества.

Ако решите га отглеждате градинките теменужки в сандъчета трябва да подберете такива, които са с поне 30 см дълбочина и да поставите камъчета в основата, за да не се задържа излишна влага, която да доведе до гниене.

С теменужките може да аранжирате алеи, бордюри, да създадете плътен цветен килим или да посеете в глинени, теракотени или керамични съдове. Незасивисо кой вариант изберете ще направите правилен избор.

В случай, че засеете теменужките в градината, през зимата е добре да покриете растенията с борови клонки, за да ги предпазите от измръзване.

При теменужките болестите, които могат да се разбият са сиво гниене, листни въжки и същинска брашнена мана. Добре е да следите за промени в растението и да реагирате навреме.

Грижата като цяло за градинските теменужки не е много, трябва да премахвате редовно прецъфтелите цветове, да поливате през няколко дни и през няколко седмици да подхранвате с тор, за да имате здрави теменужки с богат и дълъг цъфтеж.

Ние от Разсадник Манчеви предлагаме разсад от градиснките теменужки в различни цветове.Всички растения са цъфнали, добре вкоренени и готови за засаждане.

Поръчайте ТУК на цена за 18 броя 10,80лв

Теменужките се комбинират добре с декоративни треви като:

Споделете поста:

Facebook
Twitter
Email

Видове растения