fbpx
Разсадник Манчеви

Видове растения

Как бюджетно да разкрасим лятната градина с 3 цъфтящи многогодишни храста?

Лятото е в разгара си, а вие все още се чудите как разкрасите градината си? Независимо дали имате няколко празни местенца или цяло поле за изява, то задачата да изберете подходящите растения може да бъде еднакво трудна, както и да се вмъкнете в по-ограничен бюджет. 

Ние от разсадник Манчеви ще се опитаме да ви помогнем в избора и да ви предложим бюджетно решение, кoето комбинира 3 многогодишни цъфтящи храста, които да превърнат вашия двор в оазис от цветове, зеленина и прекрасен аромат

Първият храст, към който ще насочим вниманието Ви е Вайгелата.

Тя е непретенциозен, многогодишен, цъфтящ храст, който обича слънчеви места с богата на минерали почва. Не изисква много грижи, но за сметка на това цъфти в прекрасни светло розови до наситено червени цветове от май до август.

Вайгела Флорида има наситени цикламени цветове, които контрастират силно с зелениете листа на растението, което я прави един от най-предпочитаните видиве Вайгела.

Вайгелата обича слънчеви места, но може да вирее и на полуслънчеви. Необходимо е да поливате в интервал от 2-3 дни. Не е почитател на влажните почви, така че не прекалявайте. След като цъфтежът премине е добре храстът да се подрязва и да се оформя в желаната форма. Така следващата година ще порасне и ще избуи. През зимата листата падат, но растението издържа на студ, така че през пролетта ще се появат новите листа и към края на май вече ще има цветове.

Вайгелата обича умерената влажност, затова е много подходяща за нашите ширини.

Добре е да наторявате почвата от време на време, за да поддържате средата богара на минерали и хранителни вещества. Това ще помогне на растението да цъфти активно и да ви радва с прекрасните си цветове.

Дори когато прецъфти, храстът е много атрактивен заради формата на листата му – леко назъбени, издължени с форма на елипса.

Ние от Разсадник Манчеви можем да ви предложим четири разновидности на Вайгелата, които варират като цена от 2,8 лв до 3 лв на корен. Ще получите добре развити растения, готови за засаждане.

В обобщение: трите вида Вайгела, които предлагаме са лесни за отглеждане, красиви, издръжливи и на достъпна цена. За да постигнете разнообразие и да украсите градината си в различни цветове от май та чак до септември, може да комбинирате трите вида Вайгела. Реални снимки на растенията, които предлагаме вижте по-долу:

Второто растение, с което ще ви запознаем е Спиреята.

Спиреята е отново цъфтящ многогодишен храст, който е най-красив през лятото и е предпочитан, тъй като е лесен за отглеждане, бързо расте и цъфти обилно. Спиреята вирее добре на слънчеви до полу-слънчеви места. Не понася продължително засушаване или прекомерна влажност на почвата. Спиреята е един от най-разпространените храсти у нас. Едновременно красив и непретенциозен откъм условия на отглеждане. 

Може да се комбинира с различните видове Вайгела добре, тъй като имат много подобни изисквания за светлина, вода и почва.

Да отгледате спирея в градината си има двоен ефект – едновременно ще аранжирате красиво дворното си пространство, а и ще имате винаги под ръка „аспирин от природата”, както често наричат спиреята.

Различните видове спирея се различават и по времето на цъфтене и най-вече по окраската. Така например спиреята с бели цветове цъфти през късната пролет и началото на лятото. Спиреята с розовите и червените съцветия започва да цъфти в началото на лятото.

Почти всички видове спирея растат бързо и образуват пищна и гъста корона, която създава приятна атмосфера в дворното пространство. За красив акцент в градината, спирея може да се засади самостоятелно, като единичен храст, така и в комбинация с други цъфтящи и листно-декоративни растения. Широко се използва за направата на красиви цъфтящи живи плетове.

На цъфтящите през пролетта сортове трябва да се отстранят старите и слабите стъбла, когато цветовете повехнат. Лятноцъфтящите видове трябва да се подкастрят повече – рано напролет подрежете стъблата до няколко сантиметра над почвената повърхност.

Ние от Разсадник Манчеви предлагаме 6 вида Спирея, които може да разгледате по-долу. Както и Вайгелата, Спиреята е красива, непретенциозна и на много добра цена. Вижте реални снимки на растенията по-долу:

И третото, но със сигурост не по-малко красиво растение, което ви предлагаме да засеете в градината си е Будлеята.

Будлеят или летният люляк спада към екзотичните храсти, които обединяват повече от 100 вида, распространени предимно в тропическите и субтропическите региони на планетата. Будлеите са бързорастящи. Имат заострени листа, които обикновено са мъхести отдолу, и красиви цветоносни съцветия.

Истинско украшение на будлеята са големите дълги съцветия на края на клонките, които се състоят от множество гъсто разположени дребни цветове. Цъфтящият летен люляк може да се сравни с фонтан. 

За цветовете са характерни най-различни оттенъци: от лилавото до бялото, червеното и тъмнопурпурното, но при повечето сортове средата на цвета е жълта. 

Многочислените цветове излъчват приятен аромат, който се разлива из градината и привлича много пеперуди. Цъфтенето започва, когато повечето дървесни видове вече са прецъфтели – през юли – август и продължава до дълбока есен.

Ако комбинирате Будлеата, Вайгелата и Спиреята ще си осигурите пъстра градина от началото на май, та чак до края не септември.

Будлеата има необходимост от периодично подрязване, за някои видове на пролет, а за други видове Будлея е препоръчително след прецъфтяване на цветовете. За по-точни указания може да попитате нашите служители след като се спрете на определен вид.

Важно е да се избере правилното място за засаждане. То трябва да бъде слънчево и да е закрито от ветровете. Почвата на летния люляк трябва да е лека, рохкава и добре дренирана. Не забравяйте, че будлеята е родом от много влажни субтропически гори, затова тя много обича поливането през топлото сухо време, а също и пръскането на листата вечер.

Ние от Разсадник Манчеви ви прелагаме 5 вида Будлея с които да разкрасите градината си и да я накарате да ухае пленително.

Споделете поста:

Facebook
Twitter
Email

Видове растения