Област Велико Търново, с. Лесичери

manager@razsadnikmanchevi.com

Клематис – видове и отглеждане

Клематисите са едни от най-популярните градински увивни (пълзящи) растения, тъй като са високо ценени заради обилния си цъфтеж, издръжливостта на студ, приятния аромат и бързия растеж. Цветовете им са с най-различни форми и цветове.

Клематисите често се определят като енергични растения, тъй като повечето от тях нарастват с бързи темпове, но могат да се срещнат и компактни сортове, които са подходящи за по-малки градини, тъй като нарастват по-бавно. Цъфтежът при клематисите започва от ранна пролет и продължава до късна есен, като някои от сортовете имат два педиода на цъфтеж през годината.

Различните видове клематис предпочитат разлино разположение, но предимно виреят добре на слънчеви до полусенчести места, с тази особеност, че корените на увивните клематиси трябва да бъдат на сянка и почвата да се поддържа влажна.

Клематиси са подходящи за запълване/скриране на ограда, стена, оформяне на арка.

За клематисите трябва да знаете:

  • Лесни за отглеждане;
  • При внимателен подбор на няколко различни сорта клематис може да имате цъфтящи растения през цялата година;
  • Засаждайте през пролетта или от началото до средата на есента;
  • Подрязвайте ежегодно според времето на цъфтеж;
  • Корените на клематиса трябва да бъдат поддържани на хладно и влажно;

Ние от Разсадник Манчеви предлагаме разнообразие от сортове клематис, които са подходящи за климатичните условия в България и са готови за засаждане в градината:

Споделете поста:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Как да се погрижим за иглолистните дръвчета?

Иглолистните растения са красиви през цялата година, което ги прави предпочитано допълнение към дворове, градини и дори тераси и балкони.  Обикновено иглолистните растения са по-издръжливи,

Прочетете повече »

Хвойната – спасение за неравен, наклонен терен и корозивна почва

Хвойните са издръжливи, сдудоусточиви растения, които рядко страдат от болести, повечете от тях са почвопокривни. Наричат се още стелещи се храсти, тъй като се разпространяват

Прочетете повече »