fbpx
Разсадник Манчеви

Кои растения са подходящи за жив плет и как да направим правилен избор?

Живите плетове се използват както за декорация, така и за спиране на вятъра, създаване на преграда, ограничаване на видимистта от съседи или от улицата. Разбира се, имайки предвид разнообразието от начини за използването и предназначението на живите плетове, сами се досещате, че има необходимост от правилен избор на растение за конкретния терен и цел, за да постигнете максимален резултат.

За да изберете подходящо растение за жив плет, първо трябва да вземете предвид каква е височината, която желаете живият плет да достигне, колко плътен да бъде и дали предпочитате широколистни или иглолистни растения. 

Ниските живи плетове са идеално средство за подчертаване на алеите и декорация на тревните площи чрез създаване на различни геометрични форми. 

За живи плетове с желана максимална височина до 50 см могат да се използват: 

Спирея Японика


Това е красив плътен храст. Расте бавно – по 10 см. на ширина и височина. Цветовете са мънички. Намира приложение при оформяне на цветни бордюри и ниски живи плетове. Максималната височина, която достига е 80 см и до 1 м в диаметър. Обича слънчеви места със средна влажност и добре дренирана почва. Цъфти в периода от май до август.

Лавандула


Основа за успех при отглеждане на лавандула е правилният избор на мястото за създаване на насаждението. Мястото трябва да е защитено от ветрове, топло, огрявано от слънцето, с дълбока пропусклива почва, с наклон на терена не повече от 10°. Лавандулата е все по-чест избор за декорация на бордюри и очертаване на алеи. Лавандулата има предимство, тъй като освен красива е и много ароматна.

Западна туя „Danica“ Даника


Това е джудже от семейството на туите, което има гъста кълбовидна форма и достига в диаметър до 50 см. Расте бавно и почти през цялата година наситено зелено. Не е небходимо подрязване. Намира приложение в алпинеуми, за оформяне на ниски бордюри или единични насаждения.

Спирея Японика „Anthony Waterer“ Антъни Ватерер


Тази прекрасна Спирея е многогодищно студоудтойчив храст с опадливи листа, който вирее добре и в градска среда (по-замърсена среда), достига максимална височина от 60 см, но това не му пречи да се превърне акцент във всяка градина. Подходящо е както за самостоятелно засаждане, така и за изграждане на жив плет. Има пленителни наситено розови цветове, на които може да насладите от началото на май до края на юни. Предпочита слънчеви места. Поливането трябва да е умерено, през ден – два, в зависимост от температурите. Растенията, които Разсадник Манчеви предлага, са добре развити и готови за засаждане.

Средновисоките живи плетове с височина от 0.5 м до 1,5м имат преграждаща функция без да спират погледите. За тази цел са подходящи:

Жълт лигуструм


Заради бързия си растеж и силното разклоняване на стъблото, видът е предпочитан за засаждане на живи плетове. Лигуструмът е широколистен храст. Расте бързо, което е голямо предимство. След няколко години, в които се грижите за него и го подрязвате редовно, той се сгъстява и в резултат се образува чудесен жив плет. Храста е листопаден в по-студените части на страната и полувечнозелен, когато е на завет и в най-топлите райони. Така, че в зависимост от изложението и мястото, на което е засаден, лигуструма може да запази част от листата си през зимата. Расте на слънце или шарена сянка. Не е претенциозен към почвата. Понася засушаване, но умереното и редовно поливане ще гарантира по-доброто състояние и външен вид на растението. Понася чести резитби и оформяне. Достига височина до 1,50 м.

Вайгела


Вайгела е многогодишен цъфтящ храст, окичен с множество дребни цветчета. Отдалече вайгелата прилича на цъфтящ водопад, фойеверки, пуканки или пък захарен памук. Цветовете на вайгелата са предимно бели, розови или лилави. Достига до 1-2 метра височина, което в комбинация с атрактивната й форма, прави вангелата идеална за изграждането на жива ограда. Важно е почвата да бъде добре дренирана, дори варовита. Вайгелата не обича твърде влажна почва, ето защо я поливайте умерено. В противен случай растението ще загине. Предвид обилния си цъфтеж, вайгелата се нуждае и от редовно торене, дори при всяко поливане. Ние от Разсадник Манчеви Ви предлагаме четири разновидности на Вайгелата:

Западна туя Глобоза


Tова е растение с кръгла форма, достигащо до зряла възраст 1,5 м височина и 1,5 м широчина. Изненадващо правилната форма на короната осигурява прави издънки, гъсто разположени, равномерно разширяващи се по страните. Характерният зелен цвят на Западна туя Глобоза, през зимата придобива кафяв оттенък.

Фотиния „Little Red Robin“


Ако искате да придадете необичаен червен блясък на градината си през пролетта, то Фотинията е правилния избор. Този необичаен, многогодишен вечнозелен храст се отличава с това, че младите листа, които израстват през пролетта се обагрят в ярко червени цветове. Друго предимство на фотинията е, че расте бързо, издържа на ниски температури до -15°C, -16°C без никакъв проблем. Пледпочита слънчеви места, на полусянка листата не са толкова наситено обагрени. Размерът на храста се контролира чрез подрязване веднага след като листата избледнеят. Максималната височина, която може да достигне е около 2 метра и приблизително толкова на ширина.

Предпочита дренирани почви без глина, вирее добре и на варовита почва. Ние от Разсадник Манчеви предлагаме нашите растения добре вкоренени в контейнер, ковто прави засаждането на Фотинията в периода от март до ноември възможно.

За създаването на високи живи плетове или още наричани “живи стени”, които са с височина над 1,5 м вече трябва да се ориентиране само към дървесни видове като: 

Западна туя „Fastigiata“ Фастигиата


Вечнозелено растение с колоновидна форма. Има бърз растеж и това го прави изключително подходящо за жив плет. При редовна поливка може да достигне годишен прираст от 40 см за година . Може да достигне височина до 5 м. Предпочита слънчеви места. Западна туя „Fastigiata“ е студоустойчив вид, напълно адаптиран към климатичните условия в България.

Западна туя Смарагд


Това е много красива туя, с гъста структура на листата и по плътно зелен изумруден цвят на листата, от където идва и името на вида. Расте във формата на колона и доста бързо – около 30см. височина годишно. Изключително подходяща за оформяне на високи живи плетове. Стои чудесно в градината като единично растение или жив плет. Запазва свежия си цвят и през зимата.

Вечнозелен лигуструм


Както и Жълтият лигуструм този вид лигустръм е издръжлив и бързо растящ. Разликата между дата вида е, че Вечнозелен лигуструм има наситено зелени листа и достига по-голяма височина над 2 метра, което го слага и в категорията на високите живи плетове. Припомняме Ви, че заради бързия си растеж и силното разклоняване на стъблото, видът е предпочитан за засаждане на живи плетове. Лигуструмът е широколистен храст, които се развиава бързо, издръжлив е и не изисква много грижи. След няколко години редовно подрязвате, той се сгъстява и в резултат се образува чудесен жив плет. Храста е листопаден в по-студените части на страната и полувечнозелен, когато е на завет и в най-топлите райони. Така, че в зависимост от изложението и мястото, на което е засаден, лигуструма може да запази част от листата си през зимата. Расте на слънце или шарена сянка. Не е претенциозен към почвата. Понася засушаване, но умереното и редовно поливане ще гарантира по-доброто състояние и външен вид на растението. Може да го оформяте често без това да вреди на растението.


Разбира се има много други растения, които може да използвате за направата на жив плет,но тези, които изброихме по-горе са често срещани, подходящи за нашия климат и сравнително лесни за отглеждане. Ако имате конкретни въпроси и не откривате отговора тук, може да се свържете с нас на имейл: manager@razsadnikmanchevi.com

Споделете поста:

Facebook
Twitter
Email