fbpx
Разсадник Манчеви

Лигуструм и Фотиния – перфектният избор за жив плет

В чудене сте как какво растение да избере за вашия жив плет? Ние от Разсадник Манчеви сме готови да дадем решение. Когато избираме растения за жив плет трябва да се съобразим с мястото, климата, колко често имаме възможност да отделяме време за поддръжка.

Лигуструмът и Фотинията са два непретнциозни храста, които растат бързо и създават гъсти живи плетове. И двете растения толерират подрязване и могат да се оформят по ваша преценка в различни форми.

Вечнозеленият Лигуструм е добър избор за територията на цяла България. Издържа на високи и ниски температури, не е претенциозен към почвата, понася добре градска среда. Достига височина до 3 м. Клоните са разположени близо един до друг и създава гъста преграда. От април до септември може да подрязвате през 4-5 седмици, за да поддържате плета в желаната от вас форма. Лигуструмът цъфти през лятото със ситни бяло-кремави цветове.

За да изчислите колко растения ви трябват за създаване на жив плет е необходимо да решите дали ще го правите на един или два реда. Най – добре е растенията да се засадят на два реда шахматно като в един метър влизат 8 растения.

Подходящо време за засаждане на жив плет от Лигуструм е от пролетта до есента. От нашия сайт може да поръчате добре вкоренени растения с развита коренова система в контейнер, които са готови за засаждане. Доставяме в цяла България с Еконт.

Фотинията е по-интересна като цветове, тъй като младите листа са оцветени в ярко червено, а с израстването си стават тъмнозелени с гланцов блясък. Обича слънчеви до полусенчести места. През лятото е неоходимо обилно поливане, тъй като не толерира засушаване. Издържа до -15 °C, така че ако температурите падат под този граница през зимата ,по-добре изберете Лигуструм. Засадена в близост до стена, издържа по-добре на застудяване. Като цяло предпочита слънчеви места, защото на сянка или полусянка листата не се обагрят така наситено, както би трябвало.  

Фотинията нараства бързо и достига до околко 3 м височина. Най-подходящото време за засажда на жив плет е Фотиния през есента – септември – октомври. Препоръчва се Фотинията да се подрязва поне 2 пъти годишно .

При Фотинията разстоянието между растенията при създаване на жив плет трябва да е 25 или 50см.

Освен за жив плет Фотинията може да се засади самостоятелно или в групово насаждения в комбинация с други цветя и храсти. Фотинията подходящ избор при озеленяване на тераси – най-удачно с южно изложение. Добре е при избор на Фотинията за терасно озеленяване да изберете по- голяма кашпа, за да и осигурите място за развитие.

Споделете поста:

Facebook
Twitter
Email