Разсадник Манчеви

Видове растения

Отглеждане на лавандулата в двора или на терасата. Какво трябва да знам?

Влюбени сте в уханието и красотата на това прекрасно цвете – билка? Лавандулата е красива, ароматна и има благоприятно въздействие върху нашите сетива, как да не я обичате. Тя е сред растенията-афродизиаци заради богатото съдържание на етерични масла в цветовете. Още древните римляни са я познавали и ценили като козметично средство. В Европа се отглежда още от Средновековието. Лавандулата е многогодишно вечно зелено растение със силно развита коренова система. Обича слънчеви места и издържа на застудяване.

Лавандуловите полета са направо магически. Стоиш, гледаш ги, поемаш си дълбоко въздух и не можеш да откъснеш поглед.

Страхотно е обаче, че освен като масив, лавандулата може да бъде отглеждана и като цвете в двора или в саксия на терасата.

Как и къде да посеем лавандулата в градината?


Посята в градината лавандулата развива силна коренова система, като корените могат да достигнат до 2м. дълбочина. Стъблата също се развиват и разклоняват силно. Клонките образуват малък полухраст с височина до 50 – 60 см.

Лавандулата би била прекрасен акцент в двора ви или оформяна на пътеки / бордюри. Освен, че е красива и ароматна, лавандулата има репелентен ефект и ще ви предпази от насекоми.

Както прочетохте по-горе в статията, лавандулата има нужда от много слънчева светлина и почва богата на хранителни вещества. Необходимо е почвата да е добре дренирана и да не се задържда вода, тъй като се получава гниене на кореновата система.

Лавандулата вирее най-добре в почва с алкална или неутрална реакция.

Лавандулата, която ние от Разсадник Манчеви предлагаме е добре вкоренена в контейнери по 1л и може да бъде засята веднага. Засаждането на растенията може да бъде направено през почти всички сезони, тъй като имат добре развита коренова система.

Как да се грижим за лавандулата в саксия?


Както разбрахте лавандулата обича дренирана почва, което дава предимство на саксиите, тъй като много по-доре можем да контролираме средата.

Изберете голяма саксия, сандъче, кошница или красиво малко буренце. Дренирайте с дребни камъчета и пясък. Използвайте смеска от градинска почва, добре разложен оборски тор и пясък. Тези саксии са подходящи за украса на балкони и тераси през цялата година. Грижите за лавандулата се изразяват в редовно поливане и подхранване на почвата. Добре е терасата да е слънчева през по-голямата част от деня.

В едно съндъче може да посеете няколко корена лавандула или да комбинирате с други билки, за да създадете разнообразие от аромати и цветове.

С избора на лавандулата за Вашата тераса получавате още един бонус. Лавандулата гони комарите, така че спокойно ще може да се наслаждавате на летните вечери на балкона без присъствието на насекоми.

Лавандулова тераса

Поръчайте Лавандула от тук:

Споделете поста:

Facebook
Twitter
Email

Видове растения