fbpx
Разсадник Манчеви

Видове растения

Хвойната – спасение за неравен, наклонен терен и корозивна почва

Хвойните са издръжливи, сдудоусточиви растения, които рядко страдат от болести, повечете от тях са почвопокривни. Наричат се още стелещи се храсти, тъй като се разпространяват на ширина като достигат до 3 метра, образуват плътна почвена покривка и са подходящи за създаване на алпинеуми, запълване на празни пространства в градината – неравности, наклони… Подпомагат за задържане на корозивната почва и предпазват наклонените терени от свличане. Ние от Разсадник Манчеви предлагаме 7 вида хвойна. По-подробно описание за тях може да намерите по-долу в статията, но преди да изберете точния вид хвойна за вашата градина, може да разгледате идеи за тяхното аранжирене.

Juniperus horizontalis “Blue chip”

Този вид хвойна се характеризира с бавен растеж, почкопокривните си свойства и най-наситено синия цвят от хвойните от вида (юниперис хоризонталис). Блу Чип достига максимална височина от околко 50 см и ширина 2,5 до 3 метра. Хвойна Блу Чип е много издръжливо растение на студ и градско замърсяване, не изисква много грижи за успешното си отглеждане. Често е предпочитан вид при създаването на каменисти градини, алпинеуми, рокарии, както и за залесяване на корозиращи склонове и неравни терени.


Juniperus horizontalis “Prince of Wales”

Това е вечнозелен, студоустойчив, иглолистен храст, който се използва като заместител на тревата, тъй като се разпространява лесно, достига ширана от 2,5м и височина не повече от 35см. Подходящ е за озеленяване на неравни участаци, тъй като поема формата на земята цяла година запазва зеления си звят. Използва се в алпинеуми, може да се засади околко по-високи храсти и дървета. Този вид хвойна образува красив и плътен зелен килим с леко сини отенъци, като през зимата има нюанси и в бордо. 


Juniperus media Old gold

Хвойна “Старо Злато” е студоустойчив, нискорастящ храст, със декоратива стойност. Този вид хвойна има атрактивен златен цвят. На височина достига до 75 см, а на ширина 1,5 м. Големината и формата могат да се контролират чрез подрязване. Хвойна “Старо Злато” е подходящо допълнение към алпинеуми, рокерии или за запълване на празно пространство, тъй като този вид хвойна има почвопокривни свойства.


ХВОЙНА УИЛТОНИ /JUNIPERUS HORIZONTALIS

Хвойна Уилтони /Juniperus horizontalis wiltonii e почвопокривен, вечнозелен храст. Изпозлва се укрепване на скатове и за алпинеуми. Предпочита слънце и понася засушаване след като се вкорени.


Juniperus  Squamata “Blue carpet”

Хвойна “Син Килим” е прекрасно допълнение към всеки алпинеум и рокария. Почкопокривна хвойна, която има синьо-селен цвят, достига до 20 см на височина и около 1 м. на ширина. Отглежда се лесно, издържа на застудяване.


Juniperus horizontalis Andorra Compact

Хвойна “Andorra Compact” многогодишен храст джудже, плосък, закръглен, с формата на възглавница. Клонките са гъсто разположени сивозелени през лятото, виолетови през зимата. Достига около 40 cm на височина и до 2 м на ширина. Предпочита слънчеви места с рохкава почва. Изключително здрав и устойчив храст.


Juniperus Blue stаr

Хвойна джудже ‘Blue star’ e вечнозелено растение в сиво – сребрист цвят. Може да се използва за алеи и алпинеуми. Бавнорастящ вид. След вкореняване са устойчиви на суша. Вирее изцяло на слънце.

ХВОЙНА УИЛТОНИ /JUNIPERUS HORIZONTALIS WILTONII

Споделете поста:

Facebook
Twitter
Email

Видове растения