Област Велико Търново, с. Лесичери

manager@razsadnikmanchevi.com

Как да изберем, засадим и да се грижим за магнолия?

Магнолиите са красиви храсти и дървета, които носят нотка на блясък в градината. Техните пищни цветове, подобни на лалета или звезди, варират от чисто бяло през розово до наситено пурпурно и дори жълто и синьо. Много от тях също имат прекрасен аромат.Магнолиите могат да бъдат широколистни или вечнозелени и имат размери от малки храсти до големи дървета. Повечето предпочитат неутрална или кисела почва. Ако нямате правилния тип почва, по-малките магнолии растат добре в саксии. Много цъфтят през пролетта, но някои цъфтят и през лятото. Магнолиите са идеални за отглеждане като самостоятелни дървета.

Вечнозелените магнолии, като Magnolia Grandiflora, могат да бъдат посадени близо до стена.

Дървото или храстът от магнолия е дългосрочна инвестиция – те се развиват бавно и може да отнеме 10-20 години, за да достигнат крайния си размер. Следователно си струва да отделите време, за да изберете подходящия сорт за вашата градина. Цветята, максималният размер и условията във вашата градина ще определят коя магнолия ще отглеждате. Ако мястото е подходящо растението, то ще процъфтява и ще ви възнагради с фантастично изглеждащи цветове и аромат.

Как да отглеждаме магнолиите?


Повечето магнолии предпочитат кисела почва. Ако нямате подходящата почва в градината си или нямате място за голямо дърво, по-малките магнолии растат много добре в саксии. Магнолиите се нуждаят от защитено място, далеч от силни ветрове. Избягвайте замръзващите места в градината, тъй като сланата може да повреди цветята през пролетта. Място, което получава много слънце, ще осигури добра предпоставка за обилен цъфтеж и добро развитие на растението. Подрязвайте леко в средата на лятото до началото на есента. Уверете се, че почвата не изсъхва през лятото.

Ако живеете в студена част на страната, изберете сорт, който цъфти по-късно. Имайте предвид евентуалната височина и разпространение на дървото и се уверете, че сте предоставили място за него – някои магнолии могат да достигнат сериозна височина. Ако искате да засадите магнолия близо до къщата си, изберете по-малък сорт. Ако имате алкална почва, отглеждайте Magnolia Grandiflora.

Как се засаждат магнолиите?


Магнолиите се засаждат най-добре през есента или късно пролетта. Те имат плитки корени, така че не е нужно да копаете много дълбока дупка. Изкопайте широка дупка до същата дълбочина на саксията, в която влиза вашата магнолия. Внимавайте да не увредите месестите корени, тъй като това може да попречи на цъфтежа. Добавете добре изгнил градински тор или листна плесен около корена и проверете нивото на растението, така че точката, където е било присадено, да не е под почвата. Внимателно отъпчете почвата около растението с пета и полейте обилно. Мулчирайте с кисел мулч като кора или градински компост. Дръжте растението добре напоено, докато се установи.

Изберете подходящ вид Магнолия за вашия двор:

Споделете поста:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Как да се погрижим за иглолистните дръвчета?

Иглолистните растения са красиви през цялата година, което ги прави предпочитано допълнение към дворове, градини и дори тераси и балкони.  Обикновено иглолистните растения са по-издръжливи,

Прочетете повече »

Хвойната – спасение за неравен, наклонен терен и корозивна почва

Хвойните са издръжливи, сдудоусточиви растения, които рядко страдат от болести, повечете от тях са почвопокривни. Наричат се още стелещи се храсти, тъй като се разпространяват

Прочетете повече »