fbpx
Разсадник Манчеви

Видове растения

Как да изберем, засадим и да се грижим за магнолия?

Магнолиите са красиви храсти и дървета, които носят нотка на блясък в градината. Техните пищни цветове, подобни на лалета или звезди, варират от чисто бяло през розово до наситено пурпурно и дори жълто и синьо. Много от тях също имат прекрасен аромат.Магнолиите могат да бъдат широколистни или вечнозелени и имат размери от малки храсти до големи дървета. Повечето предпочитат неутрална или кисела почва. Ако нямате правилния тип почва, по-малките магнолии растат добре в саксии. Много цъфтят през пролетта, но някои цъфтят и през лятото. Магнолиите са идеални за отглеждане като самостоятелни дървета.

Вечнозелените магнолии, като Magnolia Grandiflora, могат да бъдат посадени близо до стена.

Дървото или храстът от магнолия е дългосрочна инвестиция – те се развиват бавно и може да отнеме 10-20 години, за да достигнат крайния си размер. Следователно си струва да отделите време, за да изберете подходящия сорт за вашата градина. Цветята, максималният размер и условията във вашата градина ще определят коя магнолия ще отглеждате. Ако мястото е подходящо растението, то ще процъфтява и ще ви възнагради с фантастично изглеждащи цветове и аромат.

Как да отглеждаме магнолиите?


Повечето магнолии предпочитат кисела почва. Ако нямате подходящата почва в градината си или нямате място за голямо дърво, по-малките магнолии растат много добре в саксии. Магнолиите се нуждаят от защитено място, далеч от силни ветрове. Избягвайте замръзващите места в градината, тъй като сланата може да повреди цветята през пролетта. Място, което получава много слънце, ще осигури добра предпоставка за обилен цъфтеж и добро развитие на растението. Подрязвайте леко в средата на лятото до началото на есента. Уверете се, че почвата не изсъхва през лятото.

Ако живеете в студена част на страната, изберете сорт, който цъфти по-късно. Имайте предвид евентуалната височина и разпространение на дървото и се уверете, че сте предоставили място за него – някои магнолии могат да достигнат сериозна височина. Ако искате да засадите магнолия близо до къщата си, изберете по-малък сорт. Ако имате алкална почва, отглеждайте Magnolia Grandiflora.

Как се засаждат магнолиите?


Магнолиите се засаждат най-добре през есента или късно пролетта. Те имат плитки корени, така че не е нужно да копаете много дълбока дупка. Изкопайте широка дупка до същата дълбочина на саксията, в която влиза вашата магнолия. Внимавайте да не увредите месестите корени, тъй като това може да попречи на цъфтежа. Добавете добре изгнил градински тор или листна плесен около корена и проверете нивото на растението, така че точката, където е било присадено, да не е под почвата. Внимателно отъпчете почвата около растението с пета и полейте обилно. Мулчирайте с кисел мулч като кора или градински компост. Дръжте растението добре напоено, докато се установи.

Изберете подходящ вид Магнолия за вашия двор:

Споделете поста:

Facebook
Twitter
Email

Видове растения