fbpx
Разсадник Манчеви

Красив алпинеум в осем стъпки

Малцина са в състояние да отрекат магнетизма, който имат алпинеумите. Ако никога не сте виждали алпинеум, то това е пространство в градината, което е смесица от разнообразни камъни и скали комбинирани с различни видове ниски цветя, а понякога дори водопади и малки езерца. Камъните в комбинация с деликатността на цветята създават един прекрасен оазис в градината. Японците разпознават успокояващия и медитативния ефект на скалното подреждане още от средновековната епоха, когато са разработили Дзен градината.

За щастие, създаването на красив и релаксиращ алпинеум във вашия двор е изненадващо просто.

Ако все още се чудте за това дали искате да отделите време за изграждане на алпинеум, искаме да ви уверим, че тази малка инвестиция на време ще се изплати в пъти, тъй като ще имате красиво пространство в градината, което изисква минимални грижи. Може да използвате алпинеумите, за да превърнете тревисти площи и неудобни, трудни за косене склонове в пейзаж с ниска поддръжка. С други думи, когато приключите с озеленяването, можете просто да отстъпите и да се насладите на градината си. Вероятно няма да са необходими повече усилия от леко поливане или може би премахване на плевел или два.

За създаването на красив и естествено изглеждащ алпинеум е необходимо да съобразите няколко неща, така че каменистата градина да се съчетае безпроблемно с вашия пейзаж. Добре проектирана алпинеум предизвиква усещане, че Майката Природа любезно е дала някои от най-добрите си творения на вашата земя, за завист на всички останали тревни площи. В допълнение, алпинеумите осигуряват идеалното място за показване на малките, деликатни, ниски или почкопокривни цветя, които се засенчват в други градини.

Ако случайно имате лек наклон във вашия двор, който получава много слънце, това е идеалното място за изграждане на естествено изглеждащ алпинеум. Ако обаче нямате толкова късмет, все още имате много възможности.

Полагане на основите на скалната градинаЗа да дадете на алпинеума си подходяща основа, първо изкопайте площта предвидена за него, за да можете да сложите дренажен слой.
Добрата основа е всичко. Дори и да имате идеалния естествен наклон за изграждане на алпинеума, експертите съветват да отделите време, за да разкопаете района, за да поставите правилна основа. Това е така, защото повечето растения в алпинеумите се нуждаят от почва, която да бъде едновременно водозадържаща и бързо дренираща.

1. Първа стъпка:

Изберете точното място за вашия алпинеум и го оградите с колчета и връв, след което изкопайте мястото. За предпочитане е да копаете основата в ден, когато почвата изглежда сравнително суха.

Изкопайте поне 1 крак (около 30 сантиметра) и се отървете от всички останали плевели и корени (които могат да ви създадат проблеми след това).

Ако нямате естествен наклон, върху който да изградите градината си, можете да изберете вместо това да изградите повдигнато легло, което е издигнат парцел, поддържан от стени.

Експертите препоръчват да се насипе на около 90 сантиметра за повдигнато легло. Можете да попълните фундаментните слоеве, докато изграждате стените, които могат да бъдат направени от тухла или бетон. За по-селски вид можете да изградите стените с камъни и пясък.

Колкото по-високи са стените, толкова по-вероятно ще попречите на домашните любимци да тъпчат по нежните ви цветя.

Друг вариант за засаждане на алпинеума върху равна земя е да натрупате собствена могила, известна като Берм.

Едно предимство на берма е, че той се спуска надолу естествено от всички страни, насърчавайки отводняването. Това е полезно, ако в градината си включвате различни растения, някои от които се нуждаят от повече вода от други. Можете да засадите тези в дъното на склона на Берма и тези, които изискват по-малко вода в близост до върха на могилата.

2. Стъпка втора:

Поставете дренажния слой. Първият слой от вашата основа абсорбира излишната влага от почвата над нея. За тази цел експертите препоръчват да нахвърляте камъни, стари парчета бетон или тухла и дори счупени парчета глинени съдове. Разпределете този слой равномерно, за да заемете около една трета до половината от дълбочината на окопа.

Забележка: Тази стъпка може да не е необходима, ако изграждате на склон с лека и суха почва, но със сигурност няма да навреди.

3. Стъпка трета:

Поставете пясъчния слой. Пясъкът действа като водопропусклив слой, който задържа горната част на почвата. Експертите препоръчват наслояване на няколко сантиметра (около 7 сантиметра) едър пясък между дренажния слой и почвения слой.

4. Четвърта стъпка:

Поставете почвения слой. Този слой е най-важен и е решаващ за живота на вашите растения в алпинеума. Смесете заедно почва, която ще позволи на вашите цъфтящи растения да цъфтят до пълния си потенциал. Въпреки че някои растения могат да изискват леко различни вариации на тази смес, експертите препоръчват следната комбинация, която поддържа повечето растения в алпинеума:

1 част почва
1 част смес от торф или хумус
1 част малък чакъл

Сега, когато сте уредили основата си, е време за забавната част. Стъпки пет до осем изискват тежки повдигащи и взискателни дизайнерски решения.

Време е за подреждането на камъните


Въоръжете с въображение, търпение и още няколко помошника за пренасянето на камъните.

Пренасянето на тежки скали до градинския ви участък може да е нещо повече от работа за един човек, така че помолете приятел да ви помогне, преди да ви заболи гърба. Също така, не се обезсърчавайте, ако растенията, които сте избрали за вашата градина, не виреят там. Намирането на цветята и растенията, които растат най-добре във фондацията, която сте създали, изисква някои експерименти.

5. Стъпка пета:

Подреждане на камъните и скалните късове. В идеалния случай бихте могли да използвате скали, открити естествено във вашата земя, за да изградите своя алпинеум. Но не винаги има камъни на разположение в задния ви двор, така че може да проверите в магазин или намерите подходящи камъни в гората или до някоя река. Изберете скали, които ще се съчетаят с вашата градина. Експертите препоръчват да се изполва един вид камъни/скални късове в много различни размери. Подредете ги, като ги разпръснете в естествен вид.

За по-големи камъните с по-голям размер е важно да ги вкопаете в земята поне една трета от размера им. Това ги прави да изглеждат така, сякаш Майката Природа ги е поставила там и вие не сте се намесвали.

6. Стъпка шеста:

Преди да скочите в засаждането на цветя, оставете градината да се настани за известно време. Вероятно е след няколко седмици почвата да е паднала малко. Когато това се случи, напълнете с остатъчната смес от почва, която сте направили в стъпка четвърта.

Засаждане на цветята


7. Стъпка седма:

Както споменахме по-горе, избора на най-успешните цветни алпинеуми за вашия климат и градина може да отнеме някои експерименти. Започнете, като засадите само разпръскване на няколко цветя. С нарастването на тази първа партида наблюдавайте как се правят и как изглежда градината като цяло. По-късно винаги можете да премествате цветята на ново място в градината и да добавяте повече, както сметнете за добре. Предлагаме ви да засадите следните растения:

Винка:

Карамфил:

Ерика:

Сантолина:

Потентила:

Хвойна:

Лавандула:

8. Стъпка осма:

Насладете се! Алпинеумите са много лесни за поддръжка, но трябва да внимавате за плевелите. Веднага щом се появят, не забравяйте да ги извадите на ръка. Убийците на плевели може да са твърде сурови по цветята на алпинеумите.

Ако сте още по-амбициозни, може да съчетаете алпинеума с фонтан или малка изкуствена река, водопад, езерце… Следвайте същите стъпки, като подредите камъните и цветята околко водата.

В случай, че имате нужда от помощ за изграждането на вашия алпинеум може да се свържете с екипа на Разсадник Манчеви и ние ще помогнем както с избора на място, цветя, камъни, така и със самото изграждане.

Споделете поста:

Facebook
Twitter
Email