Разсадник Манчеви

Видове растения

Всичко, което трябва да знаете за туя Смарагд

Туите от вида “Смарагд” са най – предпочитаните за жив плет, освен това могат да бъдат засаждани като акцентни дървета и в групови насаждения с други видове туи и храсти.

Туите Смарагд са вечнозелени растения, които не изискват много грижи. Независимо дали търсите елегантен акцент за вашата градина или здрав жив плет, адаптивната Туя Смарагд е отговорът. Тези дървета растат бързо и са зимоустойчиви.

За да изградите перфектен плет от Западна туя Смарагд е необходимо да полагате определени грижи за растенията. Най – важно е поливането, не бива младите растения да бъдат засушавани. Освен това е хубаво туите да се торят поне два пъти в годината – пролет и есен. Препоръчваме ви също два пъти в годината да подрязвате върховете на растенията.

Защо да изберете Туя Смарагд:

  • Ниска поддръжка
  • Добър за акценти, жив плет и в комбинация с цветя, храсти и други Туи.
  • Зелена целогодишно

Външен вид

Туите Смарагд имат датски произход, растат в тясна пирамидална форма, с максимана височина до 3-5 метра, а на ширина достигат до 1 метър. Размерът им ги прави подходящи за засаждане като самостоятелни растения, групови засаждания или създаване на живи плетове в по-малки дворове и тесни пространства. Тези дървета могат да растат до 30 – 40 сантиметра годишно, докато се установят и след това да нарастват с 15 -20 сантиметра годишно до достигане на максимален размер. Плътната зелена корона на Смарагдите е зелена целогодишно.


Описание на характеристиката


Външен вид: тясна, пирамидална форма с меки зелени подобни на люспи листа;
Максимална височина: 3-5 метра;
Вид дърво: Вечнозелено;
Изисквания за слънчева светлина: Пълно слънце до полусянка, минимум 6 часа пряка слънчева светлина на ден;
Състав на почвата: Предпочитание за добре дренирана глинеста почва с неутрално до алкално рН;
Продължителност на живота: 25 години

Засаждане


Най-доброто време за засаждане на Туя Смарагд е през есента, когато дървото ще се сблъска с минимален топлинен стрес и няма да се бори да расте. Ако обаче избере да засадите по-малки растения, които са отглеждани в контейнер, може да ги засадите по всяко време на годината. Ние от Разсадник Манчеви предлагаме разнообразие от Туи Смарагд с различна големина, които може да засеете още сега.

Изберете място, където дървото да получава пълна слънчева светлина в идеалния случай или частична сянка, ако е необходимо (при много силна пряка слънчева свтлина може да се наложи по-често поливане).

Премахнете всички плевели, трева и камъни от района. След това разровете почвата с лопата. Изкопайте дупка, която е около 40см. широка, но не по-дълбока от височината на кореновата топка.

Поливайте туята всеки ден докато се установи. След това ще се нуждае от толкова поливане, колкото е необходимо за поддържате почвата влажна.

Засаждане на жия плет


Ако искате да създадете естествен плет или преграда от вятър, засадете дърветата на разстояние 50см едино от друго. По този начин ще осигурите достатъчно място за растеж на отделните туи и те ще станат тесни и пирамидални, така че няма да се притеснявате за резитба или подрязване, освен ако не искате.

Условия за отглеждане


Туите Смарагд са с много ниска поддръжка, толерират редица видове почви, различно количество слънчева светлина и дори екстремни температури.

Слънце и сянка
Туите Смарагд процъфтяват на пълно слънце, но могат да растат и в полусянка. Твърде много сянка ще доведе до оскъден растеж. За да се развиват добре, тези дървета се нуждаят от поне шест часа пряка слънчева светлина на ден.

Температура
Туите Смарагд се справят по-добре в сух, прохладен климат. Ако въздухът е прекалено влажен, те могат да бъдат податливи на гъбични заболявания. Веднъж установени обаче, този вид туи са умерено устойчиви на суша и са студоустойчиви, способни да понасят сняг и лед.

Почва
Тези дървета са силно приспособими и могат да живеят в различни видове почви. Предпочитанията им обаче са постоянно влажни, добре дренирани глинести почви с неутрални или алкални нива на рН в диапазона 6-8.

Поливане


През първите няколко месеца, след като засадите своите Туи Смарагд, ще трябва да се полива всеки ден или през ден. След това можете да преминете към по – рядко поливане. Твърде малко вода води до промяна в цвета на листата – кафяви или жълти. Добре е да поддържате почвата постоянно влажна.

Как мога да накарам моите Туи Смарагд да растат по-бързо?


Можете да стимулирате растежа, като използвате бавно освобождаващ се, балансиран тор през пролетта.

Разгледайте другите видове туи, които предлагаме:

Споделете поста:

Facebook
Twitter
Email

Видове растения