fbpx
Разсадник Манчеви

Видове растения

Градински Азалии – видове и отглеждане

Нищо не е по-красиво от храст на азалия през пролетта. Тези лесни за поддръжка храсти се предлагат в толкова много цветове, че е трудно да се намери такъв, който да не отговаря на вашите нужди. Азалиите могат да се отглеждат в почти всяка градина, като незабавно добавят фокус и цвят към по-сенчестите зони на градинара.

Ние от Разсадник Манчеви предлагаме 10 вида градински азалии, с които да допълните градината или балкона си. Те се различават по цвят и време на цъфтеж.

Как да отглеждаме и да се грижим за азалии?

Отглеждането и грижата за тези храсти е лесно. Като се има предвид това, има някои неща, които трябва да се вземат предвид при добавянето им към пейзажа. За да поддържате азалиите да изглеждат здрави, е важно да изберете подходящо място за засаждане и да полагате правилни грижи за тях. Азалиите всъщност изглеждат най-привлекателни, когато са засадени сами. Масовите насаждения обаче работят добре в по-големи площи.

Тъй като цветното покритие на азалиите обхваща целия храст, поставянето им до иглолистни дървета, като борове или други растения, обичащи киселината, ще помогне да се оцветят цветовете им.

Тези храсти трябва да бъдат засадени през пролетта, за предпочитане в хладни, леко засенчени места. Пълното слънце, особено в най-южния климат, всъщност може да изгори листата, докато силната сянка може да ги лиши от необходимия кислород, което води до лошо цъфтеж и по-слаб растеж.

Най-добрата почва за Азалийте

Азалиите имат плитки корени и изискват добре дренирана, кисела почва. В слабо дренирани зони азалиите трябва да се поставят в повдигнати лехи. Азалиите също могат да се отглеждат много успешно в саксии.

Също така помага за предварително коригиране на почвата с компост. За да съхраните водата, да поддържате температурата на почвата и да обезсърчите плевелите, мулчирайте тези храсти с борова слама или компостирани борови кори и ги попълвайте ежегодно. Органични вещества, добавени в почвата и подходящо наслояване на мулч, обикновено осигуряват на азалиите достатъчно хранителни вещества;

Ако в почвата има ниски количества азот, може да се наложи внасяне на тор, за да се предотврати недостиг на хранителни вещества. Симптомите на дефицит при азалии включват спиране на растежа, по-малки зеленикаво-жълти листа или ранно падане на листа. Торенето на тези храсти трябва да се извърши в края на пролетта до началото на есента.

За да запазите по-компактен външен вид или просто за да насърчите по-гъстия растеж, подрязвайте азалиите след изтичане на периода на цъфтеж. Поддържането на вашите азалии здрави през целия вегетационен период ще осигури изобилие от красив и обилен цъфтеж.

РЕАЛНИ СНИМКИ ОТ НАШАТА ГРАДИНА:

Споделете поста:

Facebook
Twitter
Email

Видове растения