fbpx
Разсадник Манчеви

Видове растения

Как да се погрижим за иглолистните дръвчета?

Иглолистните растения са красиви през цялата година, което ги прави предпочитано допълнение към дворове, градини и дори тераси и балкони. 

Обикновено иглолистните растения са по-издръжливи, по-лесни за гледане от цветята, понасят студ и това е достатъчно, за да се превърнат във фаворит за опитни и начинаещи градинари. 

Сега предстои един от най-светлите и чакани празници Коледа и традицията повелява във всеки дом да има по едно коледно дръвче. Ние от Разсадник Манчеви вече ви разказахме за нашите коледни дръвчета, които могат да ви радват освен по Коледа и през другото време от годината, тъй като ще може да ги засадите в двора след празниците. 

Разбира се, ако сте прочели предишната ни статия ТВОЕТО ИСТИНСКО КОЛЕДНО ДРЪВЧЕ, може би се сещате, че предлагаме и такива, които растат бавно и може дълго време да ги отглеждате в саксия на терасата. Може да разгледате по-долу предлаганите от нас иглолистни дръвчета ако все още се чудите какво да изберете:

И сега искаме да дадем още една идея като включим туите в надпреварата за вашето коледно дръвче. Те отново са иглолистни, част от тях имат коносовидна форма и са подходящ представител на иглолистните растения, който да изпълнява ролята на коледно дръвче. Може да ги разгледате тук: 9 ВИДА ТУИ И ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТЯХ. Може да разгледате по-долу предлаганите от нас туи:

Ние решихме да ви дадем насоки как да се погрижите за тези дръвчета, които искате да бъдат засадени в двора.

Ето няколко стъпки, които да следвате: 

1. Подходящо време за преместване на дръвчето от саксията в почвата е периода март-април или август -септември. Добре е през това време да оставите иглолистното дръвче – туя, смърч, бор… в саксията, в която сте го купили. 

2. Необходимо е да подберете подходящо място спрямо вида на дръвчето и да изкопаете дупка, като размерът ѝ трябва да бъде двойно по-голям от този на кореновата буца или контейнер. 

3. В основата на дупката е добре да добавите торф. Може да използвате торф от иглички или обикновен от магазина. 

4. При засаждането и изваждането на растението от контейнера е добре да внимавате на не отчупите някой корен. Ако има излязли коренчета, по-добре внимателно да разрежете саксията. Изваждането на растението от контейнера направете над дупката, за да не се разпадне някоя част от пръстта. 

5. След като разположите растението в дупката добавете отново торф и отъпчете добре с крак. 

6. Необходимо е след това да полеете обилно.  

7. Добре е да поставите мулч около корените на дръвчето, за да подържате постоянна влага. Изсъхването на почвате може да създаде проблени и да доведе до овяхване на растението. 

8.Необходимо е след първата година на засаждането да наторите с комбиниран тор. Най-добре е да го напрвите през март и октомври и през юни да наторите с  азотен тор. 

9. През зимата е необходимо при силен снегавалеж или много мокър сняг да почистите клонките, за да не се счупят. 

10. През лятото не позволявайте засъхване на почвата.

Спазвайки тези съвети ще си осигурите здрави растения и добър растеж, който може да достигне до 50 см годишно

Споделете поста:

Facebook
Twitter
Email

Видове растения